Съдът: Почти цинично и брутално е рисуването по Паметника на Съветската армия

15:07, 24 юни 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Думите "завоеватели", "окупатори", "70 години подмяна" са обидни, а изписването им "с червен спрей и обругаване на Паметника на съветската армия е хулиганско поведение, граничещо с цинизъм и брутално нарушение на правилата на обществения ред, ярка и открита демонстрация на незачитане на определени исторически събития и негативна нагласа в общественото съзнание". Постъпката е изключително аморална.

Това казва в мотивите си тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалба срещу 24-часов арест за рисуване върху паметника, предаде „Правен свят“. Първоначално административния съд в София отменя заповедта за задържане, защото няма данни и доказателства в нощта на задържането лицето, което обжалва ареста да е изписвало със спрей думи по паметника, нито пък да е имал спрей в себе си. Но с два на един гласа, съдебният състав на ВАС решава в друга посока,

След като полицаи прибират в ареста трима за хулганска проява, единият от тях, Константин Божилов, обжалва заповедта. Прокуратурата е образувала разследване за хулиганство, но го прекратява поради липса на доказателства. Според мотивите й действията на трите лица са били мотивирани от желанието им да изразят отношението си към определени исторически събития от средата на миналия век и несъгласието с доминиращата в обществения и политическия живот културна интерпретация на същите – насочени към предаване на идеи, а не към смущаване на обществения ред.

Изписаните върху паметника текстове не съдържат цинични или обидни изрази, не засягат художествената стойност или целостта на скулптурните групи и по своето естество са насочени към провокиране на обществен дебат във връзка с актуална оценка на исторически събития, а не към демонстрация срещу установения в обществото начин на поведение, нито са довели до сътресение на установения ред, казват от прокуратурата.

Пред върховния съд обаче, прокуратурата смята вече, че задържането е оправдано заради опасност от извършване на престъпление. Въпреки особеното мнение на третия съдия от състава обаче, жалбата на Божилов е отхвърлена, а решението на съда застава начело в практиката по хулганставането със спрей по Паметника на Съветската армия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама