Японски хор гостува в къщата музей „Панчо Владигеров“ в Шумен

15:37, 24 юни 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. Тойо Асакава и японският хор „Силенус“ от град Кофус с диригент Казуе Асакава гостуваха днес в къщата музей „Панчо Владигеров“, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

След концертите си в София и Благоевград целият хор тръгва към Шумен, за да разгледа музейната експозиция и да изрази уважението си пред творчеството на един от най-големите български композитори.

В концертната зала на музея гостите от Япония и шуменската публика имаха удоволствието да чуят творби от Владигеров, изпълнени от проф. Асакава, от негови ученици, както и от 12-годишния шуменски пианист Симеон Божилов, възпитаник на музикалния педагог Аринка Вътева.

Шумен  е включен в програмата на хора и заради познанството на проф. Асакава с големия наш творец. За първи път двамата се срещат през 1976-та година в София и от тогава японският пианист става един от най-ревностните популяризатори на българската музика и на творчеството на Панчо Владигеров в Япония.Сред любимите му произведения е Третият клавирен концерт на композитора. Той превежда биографията му, автор е на книга за него, издава музикалните му пиеси в Япония, а  студенти на проф. Асакава пишат дисертации за музиката на Панчо Владигеров.

Хорът гостува в Шумен преди повече десет години. Тогава проф. ТойоАсакавае член на журито на Международния фестивал за пианисти и цигулари на името на Панчо Владигеров. Получава и почетното звание доктор хонорис кауза на ШУ „Еп. К. Преславски“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама