Съюзът на съдиите призова депутатите да подкрепят съдийското самоуправление

19:04, 24 юни 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Народното събрание да подкрепи съдийското самоуправление. Организацията намира за лишени от основания възраженията срещу предвидените във втория пакет промени в съдебния закон правомощия на общите събрания на съдилищата.

Съдиите призовавт законопроектът да бъде приет, тъй като той доразвива заложените, чрез последното изменение на Конституцията и на самия съдебен закон, промени в администрирането и организацията на дейността на органите на съдебната власт.

В четвъртък председателят на Софийски административен съд Георги Колев и колегата му Лозан Панов изразиха критики към предлаганите промени, с различни мотиви. Според тях с такова увеличаване на правомощията на общите събрания на съдиите се обезсмисля фигурата на председател на съда.

Съдиите напомнят, че вече са изразили позизцията, че отстъплението от първоначално предвижданата конституционна промяна, "останаха неспазени съществуващите международни стандарти за мнозинство на съдии, избрани от техни колеги в органа, решаващ кадровите и дисциплинарните въпроси по отношение на съдиите и продължи да съществува възможност за политическо влияние върху тази дейност". 

Те обясняват, че е важно в рамките на така проведената частична конституционна реформа да се обезпечи максимално доближаване до тези стандарти. "Призоваваме Ви също така да съобразите преди второто гласуване на Законопроекта нашите бележки по него. Подкрепяме предвидените в Законопроекта нови правомощия на общите събрания на съдилищата, съответно на пленумите на ВКС и ВАС", се обяснява още в становището на съдиите.   

Според тях това, че е предвидена възможност по инициатива на една трета от съдиите в съответния съд общото събрание само да изразява становища по въпроси от компетентността на председателите е отстъпление от проекта в първоначалния му вид. 

"Предвидената в първоначалния вариант на проекта възможност общите събрания да вземат решения по въпроси, имащи организационен характер, напълно съответстваше на принципа за утвърждаване на съдийското самоуправление и намираме, че бяха лишени от основания критиките, че упражняването на такова правомощие би довело до организационен хаос в работата на съдилищата", смятат от съюза.

ССБ алармира, че по-нататъшно отстъпление от принципите на съдийско самоуправление ще обезсмислили съвсем предлаганите с амбицията за реформа промени в ЗСВ.

"Бяха лишени от основания критиките, че упражняването на такова правомощие би довело до организационен хаос в работата на съдилищата", допълва организацията.

Съдийският съюз възразява и срещу предложението съдебни помощници да бъдат назначавани само във върховните, апелативните и окръжните съдилища. Съвременната тенденция за решаване на проблема със свръхнатовареността на съдиите не е чрез увеличаване на съдийските щатове, а чрез използване на съдебни помощници, аргументира се организацията. Тя напомня, че районните съдилища са сред най-натоварените, поради което няма основание липсата на възможност там да бъдат назначавани помощници.

ССБ отбелязва отново предложението си за реформа в организацията на прокуратурата. Организацията вижда правото си да направи предложение за промяна в държавното обвинение, защото е сдружение в обществена полза, което не се ограничава до защитата само на интересите на съдиите. Техните идеи не бяга приети. Те се отнасяха до ограничаване възможността за даване на указания от по-горестоящите прокурори, с които не е съгласен съответния прокурор.

Според ССБ в тези случаи даващият указания по-горестоящ прокурор трябва сам да извърши съответните процесуални действия. Те се противопоставят на запазването на функционалната подчиненост от страна на всички прокурори на главния прокурор. Определят като недостатъчна за истинската децентрализация на прокуратурата предвиденото само в организационен аспект ограничаване на субординацията.

"Заявяваме готовност да допринесем към отстраняването на несъвършенствата на проекта и изразяваме желание да участваме в заседанието на Комисията по правни въпроси, на което той ще бъде обсъден преди второто му гласуване", обясняват още от Съюза на съдиите в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама