Нова светлинна инсталация озари крепостната стена на Котел

07:31, 26 юни 16 / Любопитно 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крепостната стена на Котел вече е озарена с нова светлинна инсталация. Многоцветното осветление е в основите на стената. То е поставено от двете и страни, по цялата и дължина. 

С този пореден жест към жителите и гостите на града, новото ръководство на Община Котел се старае да обнови облика на населеното място. Целта е Котел да се превърне в приятно и незабравимо място не само за неговите жители, но и за всички посетители. Крепостната стена е изградена от котленския кмет Божил Чорбаджи. Той я изгражда по време на кърджалийските нападения около 1800 година. 

Каменната отбранителна система е висока 3 метра и широка един метър. Тя е свързана със защитата на котленци срещу нападенията, които са били с цел грабежи.

Благодарение организираната военна защита котленци създават и песен, чиито текст гласи: „Котeл го огън не гори, Котел го сабя не сече, в Котел се лесно не влазя”. Тази песен гордо са пяли преди 200 и повече години старите котляни в защита на своята крепост пред кърджалийското нашествие на Индже и Кара Феиз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама