Окрупняват Водната асоциация

07:54, 26 юни 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окрупняването на ВиК дружествата, което тече в цялата страна, в Благоевградска област върви с по-бавни темпове, отчетоха от кабинета на губернатора Бисер Михайлов. 

Основната причина е, че областта е една от шестте у нас, в които съществуват водни дружества с 3 вида собственост - държавна, в лицето на ВиК - Благоевград, 3 общински - в Петрич, Сандански и Кресна, и 1 смесено, което е основано на публично-частно партньорство. Дружеството е в община Струмяни. 

От Областна администрация - Благоевград ще съдействат и за разрешаване на проблема със собствеността в Струмяни. Очакванията са, че в най-скоро време към учредената на регионално ниво Водна асоциация ще се присъединят общините Кресна, Петрич и Сандански.

Неотдавна това сториха и от кметската администрация в Симитли.

Специалисти от Водната асоциация, водени от председателя - областният управител Бисер Михайлов,представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, провеждат срещи с представители на 4-те общини, за да разяснят колко важно е присъединяването им.

Последната кампанийна среща бе в Сандански.

Главното условие за кандидатстване за европейско финансиране е Водната асоциация в обособената територия да бъде консолидирана - на територията на дадена област да има само един действащ ВиК оператор. 

По тази причина Благоевградска област към момента няма възможност да кандидатства за финансиране по проекти за подобряване на канализационната инфраструктурата през настоящия програмен период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама