Исландия с нов президент - историкът Гудни Йоханесон

08:17, 26 юни 16 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Независимият кандидат за президент на Исландия Гудни Йоханесон заяви, че печели произведените вчера избори за държавен глава. Той обяви това пред предизборния си щаб, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

"Все още не са преброени всички гласове, но мисля, че победихме", каза Йоханесон, цитиран от Франс прес.

Днес Йоханесон навършва 48 години. Исландската национална служба за радио и телевизия съобщи, че след преброяването на една трета от гласовете историкът води с резултат от 37,8 процента. На второ място е предприемачът Хала Тоумасдотир с 29,8 процента. Преди изборите социологическите проучвания сочеха за фаворит Йоханесон.

Президентските избори в Исландия са в един тур. За победа е достатъчно даден кандидат да събере обикновено мнозинство от гласовете, като не е необходимо да преодолява праг от 50 процента. Исландия е парламентарна република. Президентът се избира за срок от четири години с възможност за преизбиране. Неговата роля е предимно церемониална, но все пак той има влияние при съставянето на правителства, отбелязва още ДПА.

За президентския пост в Исландия има девет претенденти. Сегашният държавен глава, 73-годишният Олавур Рагнар Гримсон, заяви през май, че е размислил и няма да се кандидатира за шести мандат.

Изборите в страната останаха на по-заден план заради успехите на исландския национален отбор по футбол на Европейското първенство във Франция, отбелязва ДПА. Исландското министерство на вътрешните работи дори създаде избирателна секция във Франция, близо до базата на националния отбор в Анеси.

Източник: БТА         .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама