Започва археологическото лято на РИМ-Шумен

09:38, 26 юни 16 / Култура 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологическото лято на Регионалния исторически музей (РИМ) в Шумен започва с теренни проучвания на сграда при южната крепостна стена в югозападния сектор на вътрешния град на Плиска. Научният ръководител на разкопките е Христина Стоянова. Това съобщиха от културния институт в града.

Под ръководството на ас. Дзр Светлана Венелинова ще се изследват селищната могила край село Иваново и селище в местността „Кеневира” до Върбица.

Под ръководството на археолога Станимир Стойчев ще се направи геофизическо изследване на център за битова керемака във вътрешния град на Плиска.

Парите за проучванията са осигурени от РИМ-Шумен.

Обектите на Христина Стоянова и  д-р Светлана Венелинова са в резервите за финансиране от Министерството на културата, като очакванията са да бъдат отпуснати допълнителни средства за археологически сезон 2016 г.

Теренни археологически проучвания под ръководството на доц. Стефан Чохаджиев ще се проведат на селищнат могила „Нуриюк” при село Сушина. Парите за разкопките са отпуснати от Министерството на културата.

Вече приключиха спасителните проучвания на кръглата каменна площадка „Арена” в НИАР „Плиска”. Предстои да се изгради защитно покритие на обекта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама