„Първо слушай“ съветват в Русе за Международния ден на наркоманиите

10:49, 26 юни 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяка година на 26 юни се отбелязва Световният ден за борба с наркоманиите. На този ден хората по света изразяват активната си позиция и съпричастност в борбата с наркотиците.

Регионалната здравна инспекция в Русе отбелязва този ден чрез различни инициативи, проведени сред учениците. Партньори са им русенските училища и Община Русе – Превантивно-информационен център.

Сред дейностите има фолклорна надпревара „Надиграй ме” в АГ „Гео Милев” и семинар и дискусия на тема „Причините да започна, причините да кажа „НЕ” в ПГСАГ „Пеньо Пенев”.

Дейностите сред младежите са свързани с повишаване нивото на здравни знания, умения и нагласи за недопускане и редуциране разпространението на наркотични вещества под всякаква форма с цел опазване живота и здравето им. Младите хора категорично са на мнение, че е добре в училище да има часове, в които да се разговаря открито по въпросите, свързани с употребата на наркотици.

„Първо слушай!” е мотото на тазгодишния Международен ден за борба с наркоманиите. Инициативата е за увеличаване на подкрепата за превенция на употребата на наркотици, която се основава на знанието и по този начин е ефективна инвестиция в здравето на децата и младежите, техните семейства и обществото.

Апелът е семействата, посредством повече разговори, внимание и заинтересованост към проблемите, които вълнуват децата, особено в юношеска възраст, да се включат активно в превенцията на употребата на наркотици.

Употребата на наркотици е признат фактор, допринасящ за заболеваемостта в глобален мащаб. Употребата на психоактивни вещества е свързана както с хронични, така и с остри здравословни проблеми, които се утежняват от множество фактори, включително начин на приемане, индивидуална уязвимост и социалния контекст, в който се приемат наркотиците. Към хроничните проблеми спадат наркотичната зависимост и свързаните с наркотиците инфекциозни заболявания, като рисковете за здравето нарастват при инжекционна употреба. Често разпространено е инфектирането с вирусен хепатит и по - специално хепатитния вирус тип С. Друга опасност е предаването на ХИВ сред лицата, които приемат наркотици чрез инжектиране.

Друга конкретна опасност е склонността на повечето наркозависими да употребяват повече от едно психоактивно вещество, като нерядко се смесват опиоиди с алкохол или бензодиазепини.

В последните години се наблюдава нарастване и на броя на смъртните случаи, причинени от свръхдоза наркотици, като повечето случаи са свързани с употребата на хероин и други опиоиди. Възможните обяснения включват нарастване на достъпността на хероина, повишаване на неговата чистота, промени на моделите на употреба на наркотици.

В последните няколко години светът се изправя и пред нов вид наркотици, отчитат още от РЗИ-Русе. Заедно с традиционно предлаганите видове, все по - широко разпространение сред младите хора намират синтетичните аналози на познатите вещества, чието въздействие наподобява някои видове наркотици. В повечето случаи се говори за синтетични канабиноиди, но не липсват и синтетични опиоиди и други субстанции. Само през 2015 г. са били регистрирани 98 вида нови вещества. Някои експерти твърдят, че на пазара на незаконни накотици се предлагат над 1 000 вида синтетична дрога, като за ефектите на много от веществата се знае малко, затова и тези наркотици могат да бъдат особено опасни за живота и здравето на хората, които ги употребяват.

Освен употребата на синтетични наркотични вещества, друга опасност е и развитието на нови пазари, на които се предлагат тези субстанции. Част от предлагането на наркотици се измества в интернет платформи за комуникация, произтичащи от пазарите на наркотици в т.нар. „тъмна мрежа”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама