Разпад на ЕС след Брекзит предрече Сорос

11:06, 26 юни 16 / Свят 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разпад на Европейския съюз предрече милиардерът Джордж Сорос в коментарна статия на сайта Project Syndicate, цитирана от „Ройтерс“.

Той поддържа тази теза от доста време и дни преди референдума отново предупреди за опасността от финансов срив, ако Обединеното кралство гласува да напусне. „Излизането на Великобритания от Европейския съюз прави практически необратимо разпадането на Съюза“, заяви Джордж Сорос. Той посочи още, че последиците от решението за Брекзит вероятно ще навредят на самата Великобритания. "Великобритания в крайна сметка може, а може и да не е по-добре от другите страни, като напусне ЕС, но икономиката и народът й ще пострадат значително в краткосрочен до средносрочен план", написа Сорос

В коментара си мириардерът инвеститор предупреждава Европа и света да се подготвят за буря на финансовите пазари и сравнява последиците от напускане на Великобритания от ЕС върху икономиката с кризата от 2008 година.

"Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла с ЕС", допълва той.

Сорос призовава поддръжниците на обединена Европа да я спасят чрез дълбока реформа на европейските институции.

По думите на Сорос Евросъюзът е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си. Въпреки всичко той призовава за подкрепа за реконструиране на съюза.

"След Брекзит всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло", написа той. "Убеден съм, че когато се проявят последиците от Брекзит в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас", допълни Сорос.

Наскоро се разбра, че след като се беше оттеглил милиардерът отново се завръща на пазара и инвестициите му са насочени към книжа, които няма да пострадат при турбулентност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама