Каролев за Brexit: Да му мислят младите британци

12:01, 26 юни 16 / Политика 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Излизането на Великобритания от ЕС в никакъв случай няма да я съсипе икономически. Да имаш бариери за движението на хора и капитали с най-големия си инвестиционен и търговски партньор е вредно, но не е краят на света. Далеч по-необратимо е това, което ще се случи на младите британци между 20 и 30 години.

Това написа в профила си във Фейсбук икономистът Владимир Каролев по повод решението на референдума в Обединеното кралство, чиито резултати подкрепят излизането му от Европейския съюз.

Ето какво още написа Владимир Каролев в профила си в социалната мрежа, заглавието е на редакцията:

Великобритания е била доста свободна про-пазарна икономика и ще си остане такава - дори в средносрочен план може да стане още по-свободна и успешна. Да, в първите няколко години ще загуби много пари и работни места, но това не е непоправимо. 

Далеч по-необратимо е това, което ще се случи на младите британци между 20 и 30 години. Това е поколение, което е изсърбало попарата на една камара политически грешки на своите бащи и дядовци - ужасни жилищни политики, надули огромен балон на имотите в Лондон и още 2-3 големи града и унищожили стойността на имотите в останалата част на страната; нескопосани образователни политики, заровили младите хора в десетки хиляди паундове студентски дълг, формиран по непазарен начин; две финансови кризи, съсипали икономиката и работните места; десетилетна политика на трупане на държавни дългове, с които са финансирани благинки за по-възрастните хора, но които младите ще изплащат, и т.н. 

Тоест, Великобритания има едно младо поколение, което е затрупано в студентски дългове, в държавни дългове, почти е невъзможно да си купи жилище, наемът изяжда огромна част от доходите му и трудно си намира добре-платена работа по специалността. И като капак за всичко, техните бащи и дядовци им режат свободното придвижване в Европейския Съюз - едно от малкото добри неща, които са им завещали. Е, сега разбирате ли защо 70% от британците между 18 и 30 години гласуваха да останат в ЕС? 

И защо са толкова гневни днес? Излизането от ЕС няма да съсипе Великобритания, но ще създаде едно изгубено поколение - това на младите британци днес. Това е наистина грозното лице на референдума - човешките трагедии, а не милиардите и трилиони долари загуби. Пари се изкарват, младостта не се връща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама