Предсрочни парламентарни избори в Испания

12:39, 26 юни 16 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предсрочни парпарламентарни избори се провеждат днес в Испания. Това са втори избори за последната половин година в страната. До тях се стигна, след като вота през декември не излъчи ясен победител и водещите партии в страната не успяха да сформират коалиционно правителство.

Очакванията са, че партията на Мариано Рахой ще спечели най-много места в парламента, но няма да има мнозинство.

Близо 37 милиона души ще могат да упражнят правото си на вот в неделя, от тях 1,9 милиона живеят зад граница. Според допитванията нито една партия няма дори да се доближи до мнозинство.

Възможен коалиционен партньор е центристката проевропейска партия "Сиудаданос". Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) се смята за най-голямата политическа сила в страната след Народната партия. ИСРП обаче изключи възможността за коалиция с консерваторите на Рахой. Социалистите се притесняват, че може да останат зад бързо разрастващата се партия "Подемос", обявяваща се против елитите. Новата партия се зароди по време на протестите срещу мерките за икономии и според проучванията подкрепата за нея е близка с тази за социалистите. Много социалисти са твърдо против създаването на лява коалиция с "Подемос", дори ако това означава да бъдат на власт.

Социалистите и "Сиудаданос" опитаха да създадат реформистко и прогресивно правителство на малцинството след провала на първите избори, но двете партии нямаха достатъчна подкрепа, за да гарантират избирането на лидера на ИСРП Педро Санчес за премиер на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама