Дунавски държави представиха най-добрите си вина на „BLUE & WINE EXPO“ в Русе (снимки)

13:03, 26 юни 16 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
12 винопроизводители от Сърбия, Хърватия, България и Румъния събра Третото издание на Международното Дунавско винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“. То бе открито във фоайето на Доходното здание в Русе днес.

За трета поредна година Русе е домакин на специализираното изложение. През 2014 и 2015 г. събитието се реализирано в рамките на международен проект „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното – RER–DWR II”, финансиран по Програма „Подкрепа за подобряване и насърчаване на устойчиви транснационални тематични туристически продукти“ на Главна дирекция „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия, по който Община Русе беше партньор.

Тазгодишното издание се организира от Дунавския компетентен център със седалище в сръбската столица Белград и е подкрепено от Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Изложението има за цел да популяризира винения туризъм в Дунавския регион като източник на нови възможности за местно развитие.

През тази година то е обвързано и с отбелязването на Международния ден на река Дунав (29 юни).

В рамките на „BLUE & WINE EXPO“ 2016 се популяризира и потенциалът, произтичащ от сертифицирането на „Пътя на римските императори и Дунавския път на виното“ като културен маршрут на Съвета на Европа.

Съюзът на енолозите в България пък провежда междувременно и професионална дегустация на включените в изложението вина, като за най-добрите от има специални отличия.

На събитието присъстваха кметът на Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, както и организаторът Станимир Стоянов - председател на Съюза на енолозите в България, който разкри, че за първи път ще бъдат дегустирани вина от Молдова.

Аделина и Мадлен от вокална група „Приста“ със своите изпълнения се погрижиха за доброто настроение на всички присъстващи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама