Киноклуб “Мадарски конник” с първа награда от фестивала на любителските исторически филми

13:16, 26 юни 16 / Култура 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Киноклуб “Мадарски конник” спечели първа награда от седмото издание на Международния фестивал на любителските исторически филми, който се проведе от петък до днес в Шумен.

Апостол Фанев, Красимир Георгиев, Нико Майеров е екипът участвал в създаването на лентата “Дарителят”. Филмът е заснет и с помощта на преподавателката Даниела Фанева от ПМГ “Нанчо Попович” в Шумен.

Второто място остана за Петар Узуновски от Струга, Македония за творбата му “Кино на терзията Йонче Карамитре”.

Филмът “За какво бие камбаната” на Александър Богданов и Тодор Васев бе класиран на трето място.

Лентата “Танц на пръсти и багри” на Валентин Иванов от Шумен получи отличието на Националния Исторически музей.

Авторският екип – Венцислава Борисова, Даниел Малев, Ирена Малева, Красимир Кънчев от читалище “Асен Златаров” в квартал “Дивдядово” грабна приза за млад автор на Съюза на народните читалища. Отличието се присъжда за лентата “Носител на ново начало”.

Награда за цялостен принос към кинолюбителското изкуство получи и дългогодишния член на киноклуб “Мадарски конник” Величко Геров.

Специалната награда на министерството на културата бе присъдена на екипа Димитър Димитров, Янко Найденов, Георги Колешов от Димитровград за филма “Животът между ми и сол”.

Специалната награда на Община Шумен за цялостна програма бе присъдена на Студия за бюджетно разбалансирани филми “Другаря Добрев” за лентите “Престой”, “Бай Страдивари”, “Неделни подпури” и “Писмо”.

Наградата за дебют и художествено постижение на Националния филмов център отиде при екипа Петар Илиев, Християн Кочовски, Оливера Груевска, Диме Талевски, Ема Лазарова за поредица от филми.

Филмът “Неделни подпури” на Валери Добрев от Димитровград бе отличен с наградата на Съюза на българските филмови дейци.

Наградата на ФАК отиде при членовете на  киноклуба “Иван Братанов” за филма “Бате Димо”.

Групата “Русе-филм” се окичи с отличието за исторически принос към кинолюбителското движение в България.

Творческият екип – Мария Кориленко, Галина Ангеер, Лулица Лореа от Кишинев, Молдова спечели наградата на Национален военно-исторически музей за лентата “Отец Михаил Чакир – просветителят”.

Творческият тандем Евилина Швидченко, Анаталий Игнатенко от Кишинев, Молдова грабнаха наградата на Народно читалище “Добри Войников-1856”-Шумен.

Филмът “Хаджи Мара” се окичи с приза на Регионален исторически музей в Шумен. Автор на творбата е Симеон Симеонов от киноклуб “Ведерник” от Белоградчик.

Наградата за сценарий получи Валери Добрев от Димитровград. Отличието за режисура отиде при Владимир Илиев от Русе. Николай Василев също от Русе бе отличен за операторско майсторство, а наградата за монтаж и звуково оформление остана за Андрей Бегун от Малая Александровка, Украйна.

Специална награда бе присъдена и на филма “Обич”, разказващ за съдбата на Генчо Генчев, посветил пет десетилетия от живота си на българското кинолюбителско движение.

В тазгодишното седмо издание на Международния фестивал на любителските исторически филми в Шумен участваха 14 автори от Италия, Молдова, Украйна, русия, Македония и България. За участие в конкурсната програма бяха изпратени 70 филма, от които бяха селектирани 68.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама