Лахсен Мохраджи от Мароко спечели маратона в Стара Загора

13:28, 26 юни 16 / Спорт 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лахсен Мохраджи от Мароко спечели маратона в Стара Загора

Лахсен Мохраджи спечели маратона в Стара Загора, второ състезание от „Бягането – начин на живот“. Мароканецът финишира с време 2.26.03 часа. При жените първа е Николина Сустич, която пробяга дистанцията за 2.54.53 часа.  

Над 330 състезатели участваха в маратона, който  премина по бул.“Цар Симеон Велики“, бул. „Никола Петков“ и в района на магазин „Метро“ участниците правиха обратен завой и по същия маршрут се насочваха към Община Стара Загора, където бе даден стартът. Участниците в маратона пробягаха 4 обиколки, в полумаратона 2, а в дистанцията 10.550 км - една обиколка. В класическата дистанция от 42, 195 км се състезаваха 93-ма бегачи.

В полумаратона Милица Мирчева се класира първа на дистанцията 21,1 км с време 1.23.59, а при мъжете пръв е Йосеф Сбаай от Мароко.

Първи в дистанцията 10,5 км финишираха Моника Георгиева и Тодор Канев с време съответно 42.20 мин и 35.50 минути.

 „Организацията е перфектна, много добре проведено състезание, при много тежко време, въпреки това се получи много силно бягане. С финален спринт беше решен победителят, което е уникално за маратонско бягане, секунди деляха първите трима, много силна конкуренция . Домакинството на Стара Загора премина при отлична организация, надявам се следващата година да има още по-жестока конкуренция и добри резултати”, коментира след състезанието спортният министър Красен Кралев.

Той награди и заместник-кмета на Стара Загора Красимира Чахова която се класира първа при ветераните и 9-та на дистанцията 10,5 км. Всички финиширали получиха медали от организаторите.

Общият награден фонд на Маратон Стара Загора е 55 000 лв., а победителите при мъжете и жените получават по 4 000 евро. Трайното участие на силните атлети в трите маратона се гарантира от джакпота от 20 хил. лв., който ще получи комплексният победител от веригата. Той ще бъде определен по точкова система в зависимост от класиранията му в трите състезания.  Големият победител във веригата маратони „Бягането – начин на живот“ ще стане ясен на 9 октомври в София.

Общо 24 състезатели с увреден слух, сред които четирима кенийци и четири кенийки, участваха в маратона. Той е и част от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух, което се провежда  в Стара Загора. Първа при жените стана Неле Алдер- Баеренс от Германия, а при мъжете пръв финишира Тошиюки Йошида от Япония.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама