60% от шотландците искат независимост

14:29, 26 юни 16 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 60% от шотландците са готови да гласуват за отделянето на страната от Великобритания, в случай на референдум, съобщава местният в. „Сънди поуст“.

Изданието се позовава на проучване на общественото мнение, според което 59 на сто от населението на Шотландия подкрепя излизането от Обединеното кралство. Изданието не уточнява колко души са участвали в анкетата и как е проведено изследването, но отбелязва, че въпросът е бил зададен само няколко часа, след като станаха известни резултатите от референдума в четвъртък за излизането на Великобритания от ЕС. В четвъртък  62% от шотландците гласуваха за запазването на Обединеното кралство като част от ЕС, срещу 38%, които изразиха мнение, че Великобритания трябва да напусне Общността.

В събота премиерът на Шотландия Никола Стърджън каза, че на извънредно заседание на кабинета е одобрена законодателна база за провеждане на повторен референдум за независимост.

"Великобритания, в която Шотландия гласува да остане през 2014 г., вече не съществува“, заяви Стърджън пред Би Би Си и добави, че Шотландия, която обмисля нов референдум за независимост, няма да настоява за физическа граница с Англия. "Не искам при никакви обстоятелства да виждам граница между Шотландия и Англия", каза тя.

Преди две години Шотландия гласува на референдум за излизането си от Обединеното кралство. Тогава на националното допитване по този въпрос 55% от шотландците се определиха за оставането на Шотландия в Обединеното кралство поради безпокойство, че може да останат извън ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама