Шулц поиска Великобритания във вторник да заяви излизането си от ЕС

15:14, 26 юни 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великобритания да задвижи процеса на излизането си от ЕС още във вторник идната седмица, поиска председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от АФП.

Според него ако се получи забавяне, това ще доведе до повече несигурност и ще застраши пазара на работна ръка. „Това колебливо поведение заради тактическите съображения на британските консерватори вреди на всички ни. Ето защо разчитаме на британското правителство да претвори думите в дела. Срещата на върха във вторник е подходящият момент за това", каза Шулц за в. "Билд ам зонтаг".

След обявяването на резултатите от британския вот в петък висши официални представители на ЕС призова Великобритания да напусне бързо блока, за да се избегне период на несигурност за останалите 27 страни членки.

В същото време четирите най-големи формации в Европейския парламент също призоваха в съвместна резолюция британския премиер Дейвид Камерън да задвижи процеса още във вторник, съобщи в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг". По мнение на евродепутатите е изключително важно "да се избегне неяснота, която ще е вредна за всички, както и да се съхрани единството на съюз“. "Никакви нови отношения от каквото и да било естество между Великобритания и ЕС няма да може да се утвърдят докато споразумението за излизане на Великобритания не бъде завършено", добавят те.

Съгласно член 50 от Лисабонския договор, който досега никога не е бил използван, за да задвижи излизането си от ЕС, Великобритания трябва да уведоми за това свое намерение Съвета на ЕС, съставен от държавните и правителствени ръководители на съюза. След това напускащата страна и членките на ЕС имат срок от две години да договорят условията по излизането.

Във вторник и сряда ще се състои извънредна среща на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС за обсъждане на резултатите от британския референдум. Във вторник Европейският парламент се събира на извънредно заседание На среща в Берлин вчера външните министри на шестте страни - основателки на ЕС (Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург), също приканиха британското правителство да задейства процеса по излизане на Великобритания от ЕС възможно най-скоро.

Обратно на това германския канцлер Ангела Меркел заяви днес, че не бива сега Европа да притиска британското правителство да подаде веднага заявление за начало на преговорите за излизане от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама