Вдигат глобите за силен шум през нощта в Търговище

17:50, 26 юни 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови по-високи глоби грозят заведенията в Търговище, които смущават гражданите със силна музика в нощните часове. Това ще стане с промени в Наредбата за опазване на обществения ред, които ще бъдат внесени на предстоящата сесия в четвъртък от кмета д-р Дарин Димитров. Според градоначалника и екипа му сега действащите разпоредби не могат да спрат шума в заведенията късно вечер, защото глобите са минимални. В момента за нарушаване на общественото спокойствие санкциите са от 20 до 100 лева като при повторно нарушение глобата се увеличава до 200 лева. Наказанието се налага само на физически лица.

„ В следствие на зачестили оплакванията на граждани за нарушения на нощната тишина в обществени заведенията или на открити терени към тях, и имайки предвид, че същите се стопанисват от юридически лица или еднолични търговци е необходимо да се направят промени в посока на ангажиране на администрaтивнонаказателна отговорност за неизпълнение на задължения към общината при осъществяване на тяхната дейност”, се казва в мотивите към докладната записка.

Предложението е за нарушаване на общественото спокойствие да бъде предвидено налагане на имуществена санкция на фирмите, а  размера на глобите да бъде завишен. Санкциите за физически лица са от 100 до 500 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци - от 500 до 1000 лева. При повторно нарушение глобата може да стигне до 5 000 лева.

Припомняме, че преди месец общинските съветници гласуваха промени в Наредбата за осъществяване търговската дейност, с които се въведе задължение на собствениците, наемателите или ползвателите на обекти, които желаят да извършват своята търговска дейност с удължено работно време, да представят към документацията протокол от акредитирана лаборатория за замерване на шума в и около обекта през нощта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама