Полицията в Сливен отчита принос в борбата с производство и разпространение на наркотици

18:16, 26 юни 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Борбата с производството, разпространението и употребата на наркотици е сред основните приоритети в работата на Областната дирекция на МВР в Сливен. На 26 юни  ОД на МВР-Сливен прави отчет на действията си и на постигнатите резултатите, касаещи този род престъпления.

Специализираните операции по линия „Наркотици” на територията на Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са без крайна дата. При всяка акция действията на полицейските служители са съгласувани с прокуратурата, съда, българското и международно законодателство. 

За периода 2014 и 2015 година на територията на ОДМВР-Сливен са образувани 255 досъдебни производства за разпространение, производство  и притежание на наркотични вещества. 228 лица, занимаващи се с тази престъпна дейност са били задържани в поделенията на ОДМВР-Сливен. Издадени са 192 осъдителни присъди. Прекратена е дейността на над 16 нарколаборатории.  Установени са  44  случая на отглеждане на канабис в домашни условия. Иззети са близо 12 килограма хероин и 11,5 кг. канабис. Иззети са още метамфетамин, таблетки екстази, амфетамин и над 50 литра прекурсори.

Благодарение на ефективната работа на служителите в сектор „Противодействие на криминалната престъпност”, отдел „Досъдебно производство” и районните управления към ОДМВР-Сливен няма случай на задържано лице за притежание на наркотици, по приключило досъдебно производство, което да не е получило осъдителна присъда. При анализа на работата между МВР и Прокуратура се установява, че няма допуснати процесуални грешки в хода на  досъдебните производства.

От началото на 2016 година служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОД на МВР-Сливен и РУ-Сливен са разбили 7 лаборатории за производство на синтетични наркотични вещества. В РУ-Нова Загора са иззети   520   дози хероин. Образувани са 44 досъдебни производства. На територията на цялата област се извършват проверки в районите на учебни заведения, паркове, спортни площадки, паркинги и други. Ежедневен е контролът в квартал „Надежда” в град Сливен и квартал „Шести” в град Нова Загора. Извършва се наблюдение и проактивен контрол на лица, занимаващи се с тази престъпна дейност.

Ръководството на ОДМВР-Сливен е ангажирано с реални действия в изпълнението на Националната стратегия за борба с наркотиците. В рамките на своите законово определени правомощия служителите в Областната дирекция извършват оперативно – издирвателна, организационна и аналитична дейности, насочени към предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на престъпленията, свързани с наркотичните вещества.

Борбата с употребата, разпространението и трафика на наркотични вещества е национална политика. Проблемът не е изолиран. Основните показатели при употребата на наркотици в България съответстват с общите тенденции в Европейския съюз. В ден като 26 юни се отчитат, както добрите практики, довели до положителни резултати във световен мащаб, така и  националния опит.

Този ден се отбелязва и от различни институции, ангажирани в превенцията и намаляването на употребата на наркотици. Редом до МВР застават и работещи в сферата  на здравеопазването, образованието, социалното подпомагане, областни и общински съвети по наркотични вещества и други.

Успехът в борбата с наркотиците зависи от обединяване усилията на правителствените институции, гражданското общество и международните партньори.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама