Иван Костов: Брекзит ще засили тоталитарните режими на Анкара и Москва над нас

18:33, 26 юни 16 / Политика 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рисковете за България от Брекзит са отслабването на влиянието на ЕС за модернизацията на страната ни. Ще се засилят и тоталитарните режими на Анкара и Москва над нас. Ще се забавят парите по европрограмите. Може и да намали партизанщината в еврфондовете, но ще забави парите от Европа. Такива последствия очерта за страната ни от излизането на Великобротания от ЕС Иван Костов в ефира на БТВ.

Той направи задълбочен анализ на плюсовете и минусите от гласуването на над 50% от британците в четвъртък. По думите на Костов проблемът с референдума е, че преди него са били изговорени изговорили множество спекулации, които са заблудили хората.

По думите му спадът на лирата и загубите на лондонските борси засяга само компаниите, които играят на тях. "И на второ мяасто всички пенсионни фондове и застрахователни институции. И ако български такива имат инвестиции на лондонската борса, могат да очакват още по-голямо спадане в парите", предупреди Костов.

Той заяви, че у нас няма банки с английски капитали, "но това не е кой зане каква защита, а декапитализацията на британскоите компании ще продължи".

"Организатирът на кампанията за излизане Нейджъл Фараж казва на хората, че 350 млн. за евро не седмица, които внасят към ЕС, ще ги дават за здравеопазване. Това реално са 18,5 млрд. на месец, което е сравнимо с вноската на Италия, например, която е с доста по-бедна икономика", обясни Костов.

Той посочи, че през 2013 Великобритания е внесла 8,6 млрд. евро, което било 0,64% от брутния вътрешен продукт на страната. "Което, пак повтарям, е много малка сума. Другото е, че Великобритания има много по-добри условия дадени от Европейския съюз, отколкото за по-малка Италия например.  Не е никак много, след като и други страни, които са много по-бедни и малки погасяват същото", каза той.

Костов обясни, че в тази ситуация Русия ще играе картите си в подкрепа на разпадането на Европейския съюз. 

"Контратаката е да се разпадне съюзът преди Русия да е изчерпала всичките си финансови резерви, а те ще се изчерпат до средата на следващата година. Така казват финансистите там", каза Костов.

"Ще се опитат Русия отново да излезе на световния пазар, за да успее да покрие бюджетните си разходи", допълни той.

Той обясни още, че "организаторите на рефрендума напавиха внушение, че с излизане от ЕС ще спрат тази емиграция. "Сега, два дни след референдума, отричат. Те не били казали, че ще спре миграцията, а, че ще стане по-контролирана", обясни Иван Костов.

"За тях битката беше да си увеличат политическото влияние. Сега за Великобритания ще има някакви плюсове - ще спести този 1% от разходите си, който го дава на ЕС. Евентуално обезценяването на лирата ще засили британския износ", допълни той. 

Подчерта обаче, че щетите за Евроепсйкия съюз ще са значително по-големи. По димуте му "реален ще е ефектът на доминото". "Много зависи Европейският съюз каква фромула ще договори с Великобритания за излизането им", каза екпсертът.

По думите му нашите политици трябва да настояват за прилагане на "норвежката формула". "Която означава, че дори и да не е членка Великобритания трябва да изпълнява правилата на ЕС и да внася членски внос към съюза. В противен случай техните банки ще загубят, защото те имат условия да са в Европа", каза Иван Костов.

По думите му "първият рикошет от Брекзит отива в самите гласували", защото "вътре в спечелилите референдума ще настъпват тежки противоречия". Допълни, че българските политичи трябва да се "борят за дълбока интергация в Европейския съюз", за единна външна политика и обединение на военните сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама