Шотландия може да не признае Брекзит

18:46, 26 юни 16 / Свят 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че шотландският парламент може да попречи за излизане на Великобритания от ЕС, предаде АП. Стърджън каза днес пред Би Би Си, че ще поиска шотландският парламент да не даде законодателно съгласие за излизане на Великобритания от ЕС. По силата на сложния механизъм за прехвърляне на някои правомощия от Обединеното кралство на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, законодателството, с което Лондон ще задейства излизане от ЕС, трябва да получи съгласието на регионалните парламенти.

На въпрос на телевизия Би Би Си дали ще поиска шотландският парламент да откаже законодателно съгласие, госпожа Стърджън отвърна: "Разбира се".

Според нея съгласието на шотландския парламент ще е необходимо на Великобритания, за да напусне ЕС, но наред с това тя признава, че британското правителство вероятно ще отстоява твърде различна позиция по въпроса. 

Шотландците гласуваха против Брекзит на референдума в четвъртък и първият министър търси начини да не допусне излизане от съюза. Стърджън обяви в събота, че се обмисля възможността за провеждане на повторен референдум за независимостта на Шотландия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама