В по- голямата част на българския участък нивото на р. Дунав се понижава

07:01, 27 юни 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водните количества на повечето реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на реките Янтра и Русенски Лом в долното течение.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн във вечерните часове днес и на 28 юни са възможни краткотрайни повишения на нивата в басейна, като по- съществени се очаква да бъдат те във водосборите на реките Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит и Осъм.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 27 и 28 юни, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосбора на реките Росица, Джулюница, Дряновска и основната река над Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 27, 28 и 29 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 1-2 дни водните нива във водосбора ще останат без съществена промяна. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. 

В по- голямата част на българския участък нивото на река Дунав се понижава. За 28 юни прогнозата е водният стоеж при Русе да спадне с още 22 cm, очаквано ниво - 406 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама