Поредица от извънредни срещи в Лондон, Берлин и Брюксел заради Брекзит

07:33, 27 юни 16 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредица от срещи в Лондон, Берлин и Брюксел ще бъдат проведени в първия работен ден след обявяването на резултатите от британския референдум за еврочленството на Великобритания. На националното допитване от 23 юни 51,9% от жителите на острова гласуваха за излизане от Европейския съюз срещу 48,1 на 100, които искат страна им да продължи да бъде част от Общността.

Днес в Лондон британският министър-председател в оставка Дейвид Камерън ще свика правителството си за първи път след референдума. Очаква се до дни парламентът да гласува референдума.

В Берлин канцлерът на Германия ще се срещне с френския си колега Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъдят по-нататъшни действия след Брекзит.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще проведе в Брюксел заседание на 28-те комисари, включително Джонатан Хил, който заяви, че ще се оттегли от поста.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Брюксел и Лондон за разговори с ключовите съюзници на Вашингтон за последствията от британския вот за напускане на ЕС. Източниците добавиха, че в хода на извънредните си срещи Кери ще подчертае важността останалите страни в Евросъюза да не последват примера на Великобритания

В Прага германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще се рещне с колегите си от Чехия, Словакия, Унгария и Полша, за да обсъдят британското „не“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама