Акция за превенция на сърдечносъдови заболявания в Окръжна болница

08:14, 27 юни 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национална пациентска организация ще проведе акция за превенция на сърдечносъдови заболявания  от 10:00 до 14:00 часа във фоайето на централния вход на УМБАЛ „Св. Анна“ – София, съобщиха от организацията.

Акцията ще включва измерване на кръвното налягане, както и на пулса и наситеността на кислород в кръвта с пулсоксиметър, а също и оценка на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и възникване на предсърдно мъждене. При установяване на риск, пациентът ще бъде насочван за допълнителен преглед към специалист кардиолог от лечебното заведение.

На посетителите в болницата ще бъдат предоставяни информационни материали за запознаване със състоянието предсърдно мъждене, които съдържат и инструкции за измерване на пулса в домашни условия. 

Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови , тоест инсулт. ПМ е свързано също с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и смъртност. Основните характеристики, които могат да насочат към търсене на ПМ са повишената сърдечна честота и неравномерната сърдечна дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама