ЕС започва проверката на прокуратурата у нас

08:35, 27 юни 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия започват шестмесечна проверка в България. Те ще анализират дейността на българската прокуратура, съобщава "Дневник", позовавайки се на информация от Министерството на правосъдието.

Евромагистратите трябваше да започнат работа още в края на май, но проверката бе отложена, като тогава от министерството обявиха, че отлагането е по желание на Брюксел. Резултатите от посещението им ще бъдат отбелязани в поредния мониторингов доклад за България в началото на 2017 г.

Първата мисия ще бъде в рамките на пет дни, но в момента няма яснота какво е техническото ѝ задание, тъй като поверяващите не са дали съгласието си то да бъде оповестено.

Независимо, че ще обсъждат въпроси, които се отнасят до работата на прокуратурата, европейската делегация ще има срещи и с най-малко шестима съдии, както и с поне трима адвокати. Първата мисия на магистратите и експертите от Брюксел не предвижда посещения в отделни прокуратури или следствени служби в столицата или в страната, както и запознаване с работата на полицейските органи и службата за борба с организираната престъпност.

В програмата на европейската делегация не са предвидени работни срещи, както с ръководствата на Върховните съдилища, а така също и с членове на прокурорската или съдийската колегии на Висшия съдебен съвет или поне с Инспектората на съдебната власт, в чийто правомощия влизат проверките на магистрати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама