Партията на премиера Рахой печели изборите в Испания- той готов да управлява и без мнозинство

09:20, 27 юни 16 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народната партия на изпълняващия длъжността министър-председател на Испания Мариано Рахой печели парламентарните избори, проведени в неделя.

При обработени 99,8 на сто от бюлетините, партията на Рахой е на първо място със 137 места в 350-членната долна камара - далеч от 176-те места, които биха му дали възможност да управлява самостоятелно. Това значи, че ще трябва да намери коалиционни партньори, за да състави правителство.

Втори са социалистите с 85 депутати, трета е коалицията "Унидос подемос" със 77 места, а четвърта - "Сиудаданос" с 32.

След обявяването на резултатите Рахой заяви, че трябва да получи „правото да управлява“, въпреки че след вота не успя да получи абсолютно мнозинство.

Повторните избори в Испания отново не успяха да изяснят политическото бъдеще на петата европейска икономика, отбелязва АП.

До тях се стигна, след като вота през декември не излъчи ясен победител и в продължение на 6 месеца водещите партии в страната не успяха да сформират коалиционно правителство. Агенция „Ройтерс“ посочва, че основните политически сили отново са получили резултати като тези през декември, а преговорите за съставяне на управляваща коалиция може да продължат седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама