Турция и Израел нормализират отношенията си

09:41, 27 юни 16 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция и Израел са се договорили да нормализират отношенията си, съобщават световните агенции. Очаква се днес израелският премиер Бенямин Нетаняху да обяви подробности от договорката.

Двете страни влязоха в конфликт преди шест години, след като израелски командоси убиха 10 турски активисти от кораба "Мави Мармара", опитващ се да пробие израелската блокада на Ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Турското външно министерство все още не е коментирало.

Според източник на „Ройтерс" официалното обявяване на сделката ще стане около обяд българско време едновременно в Анкара и Рим от премиерите Бинали Йълдъръм и Бенямин Нетаняху, който е в Италия за среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери. В италианската столица има делегации на Турция и Израел за финализиране на подробностите. Във вторник ще има отделни церемонии за подписване на споразумението.

Според договорката Израел трябва да плати по 20 милиона долара на ранените и роднините на загиналите. На Турция ще бъде разрешено да изгради в Газа електроцентрала и съоръжение за пречистване на вода. Според израелската страна, третото условие на Анкара, официално извинение, вече било изпълнено от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В замяна Израел очаква всички негови служители и офицели, обвинени от Турция във военни престъпления, да бъдат оневинени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама