Показват най-новите творби на Дария Василянска в Градската галерия

09:45, 27 юни 16 / Култура 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-новите творби на художничката Дария Василянска ще бъдат показани днес в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Изложбата „Картини от хартия“ ще бъде открита днес от 18 ч. и ще остане подредена до 10 юли.

Дария Василянска е българска художничка, родена на 28 ноември 1928 г. във Варна. През 1955 г. завършва живопис при проф. Илия Петров в Националната художествена академия в София. Работи като свободен художник кавалетна живопис, сценография, монументално-декоративна стенопис и декоративно приложни проекти. Нейни творби са притежание на 23 държавни художествени галерии в България, различни институции и частни лица в страната и чужбина. Живее и работи във Варна.

„Човекът е моят обект за неизменно вглеждане в неговите състояния и житейски ситуации, неизчерпаема тема за фигуралните композиции, които са основното ми занимание. Аз живея с моите изображения и понякога разговарям с тях в самотата на ателието. Те са като мои деца, защото аз зная как се зараждат и постепенно стигат до своя образ. Обичам ги, въпреки че понякога са третирани леко иронично, а в последно време се появяват и страховито-сатирични образи. Трудно се разделям с картините си и сега, когато от години никой не ги купува, парадоксално съм доволна, че са край мене, въпреки че са задръстили ателието. Мечтата ми е все още жива - да стане чудо и те да намерят достатъчно място и да бъдат достъпни за хората, които имат нужда от тях“, казва Дария Василянска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама