Фотоизложбата "Европа на диаспорите" гостува в Пловдив след Брюксел

10:02, 27 юни 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната фотографска изложба "Европа на диаспорите" ще гостува в Пловдив, след като за пръв бе експонирана в Европейския парламент на 2 май по време на конференцията "Европа на диаспорите". Пловдив е първият град, от който експозицията ще започне обиколката си в различни европейски държави.

Изложбата, която илюстрира живота и наследството на еврейски, арменски, ромски и асирийски диаспори в Европа, ще бъде открита днес от областния управител Здравко Димитров.

Двайсетте снимки, които ще бъдат показани в Пловдив, са избрани от професионално жури на международен фотоконкурс, който се организира в Брюксел. Членове на журито са известни професионалисти, като Джон Станмайер (фотограф, National Geographic), Алекс Мони (NatGeo), Артур Гонка, Татевик Равазиан (AGBU Европа), Бенджамин Фишер (EUJS ) и Висенте Родригес Фернандес (Phiren Amenca).

Изложбата ще представи творбите на 14 фотографи, избрани сред повече от 150 снимки на участници от много европейски държави. Финалисти в конкурса са фотографиите на Андреа Танасе (Румъния), Алберто Модиано (Турция) и Максим Флора (Украйна).



Голямата награда бе връчена на румънката Андреа Танасе, която ще бъде специален гост в Пловдив. Тя е независима фотожурналист с 15 години опит в прес фотографията. В кариерата си е разработвала различни теми, от новини до социални доклади и фотодокументални проучвания на румънския живот и култура.

Специални гости на изложбата ще бъдат и създателят на "Двор на кирилицата", арменецът Карен Алексaнян, почетният консул на Република Армения в Пловдив Ехиязар Узунян и инж. Светльо Калев - председател на "Шалом" - Пловдив.



След Пловдив изложбата ще продължи пътя си в различни европейски държави. Следващата спирка е Италия, където ще бъде част от фестивала Faito Doc Festival в Монте Файто до Неапол. През септември експозицията ще бъде в Барселона (Испания), а през октомври в Букурещ (Румъния).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама