Местан: Бурса е България, Анкара е България (обновена)

10:44, 27 юни 16 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бурса е България, защото там живеят може би над 100 000 българи, които говорят на български език. Анкара също е България, там има поне 10 хил. изсленици от България, които обичат родината си. Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан в обяснение на думите на зам.-председателя на турската Партия на националистическото действие Семих Ялчънч, че където се говори на турски там е Турция.

Той допълни, че Ялчънч е имал предвид, че има отношение към това място като родина, а не че е част от родината му. По думите на Местан, България е там, където се говори български език, където има поне един български гражданин съхранил в сърцето си любовта към родината.

Местан говори пред медиите, след като съдът даде ход на делото за регистрация на ДОСТ. Прокуратурата е на мнение, че с представените документи и писмени доказателства партията е покрила всички изисквания на Закона за политическите партии. До две седмици ще стане ясно дали партията ще бъде официално регистрирана. "Искането за отвод на съда, беше много ярък израз, че ние имаме очакване от съда да бъде обективен, безпристрастен, да бъде глух за националистическите изстъпления по адрес на ДОСТ", обясни Лютви Местан за исканият отвод на съдията на делото от преди седмици, когато ход на регистрацията още не беше даден и имаше забавяне на процедурата заради нередности в документите. Тогава партията му изрази съмнения, че съдът изпълнение на политически поръчки, а шефът на градският съд Калоян Топалов защити подчинените си и отреч подобни твърдения.

Според лидерът на ДОСТ, на съдебния състав са били представени всички поискани обяснения и мотиви за значението на изрази като "реформаторските сили" и "установяване на чувството за национално достойнство", намерили място в програмата на партията.

"Смятам, че Брекзит не е края на ЕС, не е нито началото на края на Съюза", заяви Местан за резултатите от референдума във Великобритания за излизане на островната държава от Европейския съюз. Според лидерът на ДОСТ оцеляването на ЕС е лоша новина за корупционните сили и за олигархичните сили в българското общество. "ЕС може да остане единен и да бъде укрепен без Англия", допълни той.

Росен Плевнелиев е достоен български президент, който много ясно и категорично защитаваше стратегическата линия на българската вътрешна и външна политика - страната ни да се развива като евроаталантическа държава. По думите на Местан следващият президент трябва да по отношение на евроатлантизма да бъде още по-категоричен продължител на политиката на настоящия държавен глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама