Пращат неподвижни младежи с памперси на работа

10:58, 27 юни 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наредба на Столична община праща младежи с тежки увреждания да работят, за да може да се възползват от услугата „Асистент за независим и активен живот“. За този парадокс в държавата разказва репортаж на Нова телевизия.

Според разследването десетки родители с подобни деца се принуждават да фалшифицират трудови договори, според които болните им рожби с тежки форми на аутизъм и олигофрения са служители. Така например майка представя дъщеря си, която сама не може да изпълнява собствените си хигиенни навици, но същата работи като хигиенистка на 2-часов работен ден в държавно учреждение.

Парадоксът е още по-голям след като идват служители на общината на проверка при всяко от лицата с тежки увреждания. Въпреки че същите са видимо неподвижни и на памперси, то инспектиращите отбелязват, че са в състояние да се трудят и по никакъв начин не заподозряват, че тези хора трудно биха извършвали каквито и да е физически усилия сами.

Така дефакто родителите покриват основното изискване на общината болните им деца да работят или учат, за да могат да ползват услугата „Асистент за независим и активен живот“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама