Всички губим от Брекзита, но от друга страна все повече млади хора се завръщат, отчете икономически зам.-министър

11:29, 27 юни 16 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„По принцип се забелязва, може би от половин година, завръщане на българи от чужбина в страната. Доста млади хора се завърнаха. Един млад човек, с който скоро се срещнах е мъж, който направи стартираща фирма свързана със софтуерно приложение в производството на машини. Наистина се завръщат младите хора в България.

Не е много лесно да живееш в чужбина. Не е много лесно да стартираш там бизнес. Мисля, че младите хора вече започват да осъзнават това, че макар и работейки за по- високи заплати в чужбина те не са равностойни, защото ако получаваш 2 хиляди евро в Германия стандартът е достатъчно по- висок. 2 хиляди евро в България имат много различна стойност“, коментира в Русе заместник- министърът на икономиката Даниела Везиева.

Днес в Пленарна зала на Община Русе се проведе информационен ден, на който са представени процедурите „Енергийна ефективност за малки и средни предприятия“ и „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП. Събитието се организира от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, УО на ОПИК, със съдействието на Областен информационен център- Русе. 

„Срокът, който сме дали за фирмите е до края на октомври. Тази схема е свързана с предприятия, които са с висока ползваемост на електричество. Идеята на това е да подпомогнем фирмите в две части. Заложили сме клас А- инвестиции и клас Б- продукти.

Това, което очакваме като резултат е минимум 5% ефективност по отношение намаляване на разходите от направените инвестиции. Минималният праг върху, който могат да кандидатстват малки и средни предприятия е 50 хиляди лева, максималният е милион и половина“, каза заместник- министърът на икономиката.   

„Според мен ще загубим всички от това, че Великобритания излиза, както самата Великобритания, така и ЕС като такъв, но и това е знак, че трябва да направим пълни анализи, не само ние, всички държави членки защо се случва това.

По принцип бихме могли да спечелим, защото ще се отворят различни ниши- чисто икономически, но не трябва да забравяме и факта, че ЕС като пазар е много силно регламентиран. Ще има различни анализи и в едната посока и в другата, но аз все още се надявам, че може да има някакво друго развитие“, коментира още в Русе Даниела Везиева.   

  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама