Британският финансов министър: Икономиката ни е достатъчно силна, за да се изправи пред предизвикателството Брекзит

11:35, 27 юни 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британската икономика е достатъчно силна, за да се изправи пред предизвикателствата, които идват с Брекзит. Това заяви днес финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн в опит да успикои пазарите след референдума и хаоса на борсите в петък. Той заяви, че Обединено кралство е готово да се изправи пред бъдещето „от позицията на силата“. Министърът изтъкна, че иска да увери британския народ и световните пазари след вота, подчертавайки, че несигурността на пазарите ще продължи, но Великобритания е добре поставена на фона на бурята с Брекзита.

В първия работен ден след обявяването на резулттите от националното допитване той подчерта, че не е искал този изход, но все пак народът решава. „Сега всички трябва да приемем този резултат и да отговорим на инструкциите на народа. Ще направя всичко по силите си, за да проработи за Великобритания”, изтъкна още той.

Сред стратегиите за справяне с нестабилния пазар той посочи фонд за извънредни ситуации, финансиран от Банката на Англия. Озбърн разкри, че в петък е разговарял с шефовете на банките на страните от Г-7, както и с финансовите министри.

Според него финансовата система на Обединеното кралство е подготвена и няма да се случи като през 2008 година, допълвайки, че икономиката е „фундаментално силна”.

Запитан дали ще настоява за приемане на извънреден бюджет – преди допитването той заяви, че ще има нужда от такава фискална рамка, ако Обединеното кралство напусне ЕС, Озборн изтъкна, че най-добре е първо да се изчака избирането на нов премиер. Но все пак той подчерта, че ще има нужда от „нагаждане” на британските публични финанси, за да се отговори на влиянието от резултата на допитването.

„Ще работя много здраво, за да бъде сигурно, че ние смекчаваме въздействието”, подчерта той.

На въпрос дали е готов да участва в правителствената комисия, която ще подготвя излизането от съюза, Озборн отговори, че той има „,много важна роля да гарантира стабилност” на икономиката.

"Без значение дали моята страна е права или е сгрешила, аз възнамерявам да изпълня задълженията си към страната", категоричен е той.

"Няма да има спокойно плаване през следващите дни. Казах, че ще бъдат предприети действия за приспособяване“, поясни той.

Трябва да стартираме Член 50, когато планът влезе в сила. Някои фирми спряха решенията си да инвестират и наемат хора. Отлагане стартирането на Член 50 ще помогне, каза още министърът и добави, че ще подадат молба за напускане само когато стане ясно какви отношения Великобритания търси с европейските си съседи.

Преди изказването му паундът се обезцени с още около 3% спрямо долара.

Веднага след речта му паундът възстанови част от загубите, но все още е надолу спрямо американския долар. Сега се търгува за 1,345 – спад с 1,7%.Преди речта на Озборн един паунд се разменяше за 1,339 долара в сравнение с 1,36 в петък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама