Нов чиновнически абсурд: Взимането на шофьорска книжка да зависи от изпит в 7 клас

12:03, 27 юни 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмокласниците да полагат изпит по пътна безопасност и ако не го издържат, да не могат да вземат шофьорска книжка, когато навършат пълнолетие. Тази идея, преминаваща границите на абсурдното, предлагат от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Преди дни чиновниците от комисията със сложната абревиатура ДОККПБДП родиха и идеята да се дават книжки за пешеходци и велосипедисти.

Обяснението им е, че такава пратика имало и във Франция, където учениците се учат на безопасност на движението. След приключване на седми клас, те полагат изпит за съответния сертификат. Без него не могат да придобият правоспособност за управление на МПС. Друг френски пример, който се предлага е младежът да кара с придружител преди да стане на 18 години. С това по-продължително обучение се заема някой от семейството.

В Австралия след получаване на книжка от 3 до 9 месеца, водачът се явява на двудневно обучение със собствения си автомобил и управлява при затруднени път условия – взимане на завои, хлъзгав път, аварийно спиране. Ако не се яви, губи документа за шофиране. България иска да последва и тази практика.

Новите предложения за движение на пътя са продиктувани от пълната липсата на занятия по безопасност, което не гласи в нашия закон за училищно и предучилищно образование. Правилата и условията за движения се свеждат едиствено до информативна стойност и по никакъв начин не се свързват с полагане на изпит за шофьорска правоспособност.

Звеното ще изпрати писмо до министъра на образованието и науката Меглена Кунева за предприемане на мерки за опазване на живота и здравето на децата, но със закон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама