БХК обжалва отказа на прокуратурата да разследва Борисов

13:24, 27 юни 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правозащитници и граждани с правната помощ на Българския хелзинкски комитет (БХК) обжалват отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство срещу министър-председателя Бойко Борисов. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на организацията.

БХК подаде сигнал към градската прокуратура през април за пряко поощрение на Борисов на групи, които незаконно задържат по границите лица, търсещи убежище в страната и използват спрямо тях насилие, защото са чужденци, араби и мюсюлмани – т.нар. „хайки“ за бежанци.

Изявлението на премиера Бойко Борисов, заради което е подаден сигналът:

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата, е добре дошла [...] Но лично [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Софийска градска прокуратура впоследствие отказва да образува дописка, тъй като смята, че не е налице престъпление. От БХК обаче обжалват с мотива за необоснованост на отказа и противоречие със закона.

„Прокуратурата изглежда вижда министър-председателя като неадекватен човек, щом го оправдава с това, че нямал „желанието и целта“ да подбужда към престъпления“, коментира адв. Маргарита Илиева, правна директорка на БХК. „Това означава, че според нея той нито знае какво говори, нито знае, че незаконното задържане, принудата и насилието са престъпления в Република България, още повече – когато са расистки мотивирани. Един министър-председател обаче следва да осмисля какво говори и следва да се предполага, че е така“, допълни тя

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама