Създаване на обща европейска държава искат Германия и Франция

13:40, 27 юни 16 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две страни основателки на Европейския съюз – Германия и Франция са готови с план за реформи, стана ясно на кризисната среща на евролидерите в Берлин. Тя беше организирана след резултатите от референдума във Великобритания.

Реформата на Германия и Франция предвижда дълбока интеграция на страните членки на ЕС, съобщава полската телевизия TVP Info , позовавайки се на копие от документа, подписан от външните министерства на Германия и Франция, цитира Фокус.

Според медията германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер възнамерява да предаде документа от девет страници на колегите си от Вишеградската четворка на среща в Прага, които са най-големите критици на европейската политика на Берлин.

„Ако предложеният документ бъде реализиран, то вместо ЕС ще бъде създадена обща европейска държава, която ще зависи от най-силните на деня европейски играчи“, коментира телевизията.

Страните членки фактически няма да имат собствена армия, спецслужби, отделни наказателни кодекси, национална валута. Планира се създаване на общи силови структури, данъчна система и други.

Германия изисква от Великобритания да представи след референдума яснота относо по нататъшните стъпки за излизането й от Европейския съюз, пише националният ежедневник "Ди Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

През уикенда германската търговска камара предупреди, че за германската икономика от голям интерес са добрите отношенията с Великобритания. На Острова има над 2500 германски компании, в които са заети над 370 хил. души.

Говорителят на германското правителство Шефан Зайберт подчерта, че единствено Лондон може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор и даде да се разбере, че Берлин няма да чака прекалено дълго, за да разбере кога и как ще се случи това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама