Нестандартни творби показва в изложба майсторът на художествени плетива Цвети Терзиева

13:51, 27 юни 16 / Култура 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба на тема „Хрумки за горещото лято” откри днес във фоайето на Офиса на НАП в Разград майсторът на художествени плетива Цвети Терзиева. Експозицията ще остане в приходната агенция до края на месец юли. Посетителите ще могат да видят интересни и нестандартни творби, изработени с различна техника.

Сред любопитните изделия, е картината на мъж и жена, направени от тел и рециклирана хартия за дрехи. Рисунката е озаглавена "Разходка с мен". Жената е с рокля, изработена от рециклирана хартия от една стара книга.

В експозицията са представени и плетени мандали по древна индианска техника, която е известна в света като „Окото на Бог”. „Така коренното население в Северна и Южна Америка наричат техните мандали .Те са изтъкани с разноцветни прежди и дърво”, обясни Цвети Терзиева.

Тя отбеляза, че тъкането на OjodеDios е древна съзерцателна и духовна практика. OjosdeDios често са тъкани в самота, като част от продължителна медитация или молитва.

В Ню Мексико традиционно са били създадени за благословия. Смятало се, че Духовното око има силата да види и разбере онова, което е невидимо с физическите очи . Те са като огледало с две лица, а центърът на " окото " е магически портал , чрез който човешкото и божественото се приемат един друг.

Древните вярвали, че видът на окото има силата да лекува, да защитава и да вещае чрез езика на цветовете и формите .

В изложбата могат да се видят още картини от вълна, творби, изработени с техниката ниткография - рисуване с конци по руска техника.

Интерес предизвикват и майсторски изработените чрез декупаж творби. Цвети разказа, че декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан).

След това мотивът се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.) Особена популярност придобива декупажът през XVII век във Венеция, когато на мода идват мебели, инкрустирани с японски и китайски орнаменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама