БСП иска оставката на заместник-кмет

14:26, 27 юни 16 / Политика 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалистите в Благоевград излизат с искане за оставка на заместник-кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова.

Това обяви на пресконфереция днес благоевградският лидер на партията Николай Бошкилов.

Поводът е закриването на Младежкия дом и Центъра по изкуствата в града, решено в ОбС преди дни. По време на заседанието на местния парламент съветниците от БСП гласуваха срещу закриването и оставането без работа на 28 служители в двете самостоятелни звена. 

"Това решение е изпреварващо. Не може да се закриват важни за образованието и културата общински институции, без да е създадена нова структура, която да гарантира съществуването им занапред. Ресорният заместник -кмет се мотивира, че предстои обособяване на Център за личностно развитие в Благоевград, в който да се обединят дейностите. Това ще стане евентуално след 1 август, когато  на национално ниво влиза в сила новият Закон за училищното и предучилищното възпитание. Защо обаче се закриват институции месеци преди новия Център", пита общинският съветник от групата на БСП в ОбС Гергана Янчева.

"Ако зам.-кметът Христина Шопова не изпълни декларираното пред местния парламент, че хората, работещи в Младежкия дом и Обединения детски комплекс, няма да останат на улицата, а ще бъдат в Бюрото по труда само за два месеца, то ние ще поискаме нейната оставка", категоричен бе председателят на БСП в Благоевград Николай Бошкилов.

"Недоумение за мен буди и фактът, че кметската администрация закрива тези важни звена, преди да се гласува откриването на Центъра за личностно развитие. Питам, кой ще гарантира управлението на имуществото и самите бази на Младежкия дом и ОДК, без реално да има нов управителен орган. Хората в общината са градили тези културно-просветни обекти години преди нас, а сега остават с неясен статут на стопанисване. Това е управленско безсилие на управляващите в Благоевград", заяви червеният депутат Кристиан Вигенин, който е категоричен, че ще подложи темата обществено обсъждане.

Народният избраник Вигенин се надява, че областният управител Бисер Михайлов ще преразгледа взетото вече решение на ОбС и ще го върне за преразглеждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама