Формираме кабинет до месец, надява се испанският премиер Мариано Рахой

14:31, 27 юни 16 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надявам се политическите партии да постигнат коалиционно споразумение в рамките на месец, заяви изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой.

„Трябва да се опитам да събера мнозинство за управление, защото без него ще бъде много трудно, много сложно”, каза Рахой пред радио Cope.

Вярвам, че в рамките на месец трябва да постигнем споразумение за базата. Би било безсмислено да губим време няколко месеца, добави той.

Неговата Народна партия спечели предсрочните избори в страната, проведени тази неделя, със 137 места, които обаче не са достатъчни за мнозинство (176) в 350-местния парламент. Социалистите са втори, те печелят на предсрочния вот 85 места  - 5 места по-малко в сравнение с декември. Радикалната Подемос взима 71 места, а „Сиудаданос” печели 32 места.

За първи път в историята на Испания от 1975 година се провеждат два последователни вота заради невъзможност да се сформира кабинет.

Страната изпадна в политическа криза, след като на изборите през декември не излъчи ясен победител и водещите партии в страната не успяха да сформират коалиционно правителство.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама