Трябват още 50 млн. лв. за завършването на стадион „Варна“

15:04, 27 юни 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още около 50 млн. лв. и 2 – 3 години са нужни за завършването на стадион „Варна“. Това съобщи общинският съветник Димитър Карбов, който е представител на община Варна в общото събрание на акционерите на „Спортен комплекс Варна“ АД. По думите му Съветът на директорите търси варианти за финансиране чрез кредитиране от външни институции, емитиране на облигации или нови акции, продажба на активи и всички други възможни форми за привличане на средства.

„Половината работа е вече свършена. Това, което досега оставаше незабелязано, беше в земята. Бяха положени немалко бетон, желязо и труд. Това, което оттук нататък ще се случва по стадиона, ще бъде видимо", заяви Карбов. Той обясни, че последователно ще бъдат изградени източната, северната и западната трибуна. Стадионът ще бъде с 22 000 седящи места, с опция за увеличаване на капацитета с още 6000 седалки и ще отговаря на всички европейски изисквания за провеждане на срещи от високо ниво. „Такъв стадион в България няма и сигурно няма да има в близките 50 – 60 години“, заяви Карбов.

Печалбата на дружеството, в което общината участва с 35% апортна вноска на 154 000 кв. м земя, за миналата година е малко над 14,353 млн. лв. Те са получени от продажбата на терен от 14,46 дка в ж.к. „Бриз юг“ на командитно дружество с участието на „Кауфланд България“ и се влагат в строителството на стадиона, без да се изплаща дивидент.

За момента продажбата на други парцели не стои на дневен ред, заяви председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и припомни, че за подобен ход е необходимо съгласието на местния парламент. По думите му сред обсъжданите варианти за привличане на финансов ресурс е и продажбата на името на стадион „Варна“.

Още няколко от прилежащите терени са подходящи за продажба, но засега те няма да се предлагат, тъй като се очаква цените да се вдигнат заради започналото строителство в района. Няма да се продават терени откъм бул."Левски", за да има стадионът „лице" и зоната да бъде облагородена. Извън плановете за продажба освен 60-те дка на „чашата“ на стадиона са и 10 дка, предвидени за паркинг, и 14 дка за озеленяване и трафопостове. За бъдещата издръжка на стадиона ще се разчита на лятно кино, проектирано на една от външните му стени, и на други атракциони.

Очаква се стадионът да получи Акт 16 и да влезе в експлоатация през 2018 или най-късно през 2019 г. в зависимост от това колко бързо ще се намерят необходимите средства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама