Останали са 653 деца в старите домове за деца, извеждат ги до 2017 г.

15:07, 27 юни 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 2017 г. трябва да бъдат затворени всички стари домове за деца, лишени от родителска грижа, обяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, при посещение на Центъра за настаняване на деца с увреждания "Надежда 4", предаде БНР. По думите на министъра в такъв тип институции има останали още 653 деца. 

"През 2009 г. стартира дългият процес на затваряне на домовете за деца с увреждания в България. Всички те са затворени към края на миналата година и всички деца са изведени от тях“, коментира Русинова. Тя обясни, че след като бъдат изградени нови защитени жилища с помощта на европейските средства и останалите деца ще бъдат преместени в тях. По последни данни от 2010 г. досега от домове за деца са изведени 6 300 деца.

Министърът обясни, че сега с децата работят добре подготвени екипи от социални работници и психолози, за да се интегрират максимално в обществото. Социалният министър каза още, че от септември нататък на база на предварително подготвена карта на услугите къде ще бъде най-добре за децата, ще започнат инвестиции в инфраструктура, с подготовка на екипи и персонал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама