Турция и Израел договориха размяна на посланици

15:20, 27 юни 16 / Свят 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че в рамките на договорката за нормализиране на отношенията между двете страни ще си разменят посланици. Споразумението ще бъде подписано утре.

Йълдъръм отбеляза, че първия кораб с 10 хиляди тона хуманитарни помощи за Ивицата Газа ще замине за пристанище Ашдод следващия петък.

По-рано турският вестник "Хюриет" съобщи, че съгласно договорката между страните, подпомагането за палестинците няма да бъде изпращано директно, а  ще минава през израелския порт. Тел Авив от своя страна ще позволи завършване строежа на болница в Газа, изграждането на нова електроцентрала и завод за дестилиране на морска вода за питейни нужди. Изданието пояснява, че споразумението ще включва частично вдигане на израелската блокада за Ивицата Газа, а израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че въпреки постигнатото, ограниченията по вода за територията ще останат. 

Нормализирането на отношенията между Израел и Турция идва след шестгодишна дипломатическа криза, след израелската атака срещу флотилията с помощи за палестинците през 2010 година, при която загинаха 10 турски граждани. 

В тази връзка Бинали Йълдъръм съобщи, че Тел Авив ще плати 20 милиона долара компенсации за жертвите. Турският премиер каза още, че все още е твърде рано да се говори за газови сделки, след като Нетаняху заяви, че споразумението отваря възможности за израелски газови доставки за Европа през Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама