Откриват Пътеката на саблеклюна край Атанасовското езеро

15:40, 27 юни 16 / Любопитно 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътеката на саблеклюна край Атанасовското езеро ще бъде открита утре от 16:30 часа, съобщиха от българска фондация „Биоразнообразие“. Тя е част от интерпретацията за езерото и разказва за живота в него през погледа на един от най-емблематичните му обитатели – саблеклюнът Атанас, кръстен на езерото, в което се е родил.

През информацията за неговия квартал, за менюто, гардероба и миграцията, посетителите ще научат най-характерните особености за саблеклюните и техните роднини от семейство Дъждосвирцови. Съдържанието е поднесено и на английски език и е придружено с атрактивни илюстрации и снимки. Специална наблюдателница под формата на гнездо е изплетена от леска и ракита, от която могат да се наблюдават птиците в южното Атанасовско езеро, които в момента гнездят по дигите и изкуствените острови насреща – рибарки, саблеклюни, кокилобегачи.

Пътеката завършва до Укритието за наблюдение на птици, което се стопанисва от РИОСВ Бургас и ще работи активно през летния сезон. През специалните му прозорци могат да се наблюдават птици и да се получи информация за езерото и неговия природозащитен статут.

За децата и организираните групи, които ще посещават Пътеката на саблеклюна, е изградена и класна стая на открито, която позволява обучения и занимания под сенките на дърветата наоколо. Помислено е и за хората с увреждания, които благодарение на специалната рампа, построена като част от Пътеката, ще могат безпрепятствено да достигнат до Укритието, да се запознаят с информацията от табелите, пренесена специално за тях на подходящ носител и да наблюдават птици през параваните. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама