Ердоган се извини на Путин за свалянето на руския самолет

16:53, 27 юни 16 / Свят 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган е изпратил писмено извинение на руския си колега Владимир Путин за свалянето на бомбардировача СУ-24 от турската армия, съобщава ТАСС. Информацията е разпространена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

„В писмото се посочва по-специално, че Русия е приятел на Турция и стратегически партньор, с когото турските власти не биха желали да развалят отношенията си”, изтъкват от Кремъл. В писмото Ердоган заявявал готовността си за възможното възстановяване на приятелските отношения между Турция и Русия.

По-нататък се казва, че „като поехме всички рискове и положихме големи усилия, ние взехме тялото на загиналия руски пилот от сирийските опозиционери и го докарахме в Турция“.

В писмото се казва, че всички дейности са съобразени с религиозните и военните процедури. „Цялата тази дейност е проведена от нас на ниво, достойно за руско-турските отношения“, се казва още в писмото. Ердоган изказва също така съболезнованията си към семейството на загиналия руски пилот.

Руският Су-24 бе свален на 24 ноември, а пилотът Олег Пешков бе убит по време на спускането с парашут след катапултиране. Щурманът на бомбардировача бе спасен. Според турската страна самолетът бе нарушил въздушното пространство на Турция за няколко секунди, според Русия това не се е случило. След това Путин заяви, че това е било удар в гърба от страна на поддръжници на терористите.

Инцидентът предизвика сериозна криза в отношенията между Анкара и Москва. Тогава Русия поиска извинение от Турция, но това не се случи. Само преди седмица официален представител на Ердоган заяви, че Анкара няма намерение да се извинява.

След настъпването на кризата в руско-турските отношения Москва наложи търговски ограничения върху Анкара. Путин преди е настоявал, че санкциите няма да бъдат отменени, освен ако Ердоган не се извини във връзка с инцидента със самолета.

Засега турските власти не са коментирали по въпроса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама