Започва второто разглеждане на делото за избор на общински съветници в Русе

17:22, 27 юни 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото за избор на общински съветници в Русе започна за втори път в Административния съд в дунавския град. То беше разгледано още миналата година след местните избори на 25 октомври, но след обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) беше върнато за повторно разглеждане от друг състав, като бяха дадени и указания за местните магистрати, които те трябва да спазят.

Жалбоподателите са ПП БДЦ; БСП и Милена Хинкова, която се явява като процесуален представител на партията, но и лично като жалбоподател (днес тя не присъства в залата); сдружение „Бъдеще за Русе“, представлявано от Мариян Димитров и Бойко Никифоров, както и Никола Стоянов – бивш кандидат-кмет на Община Русе от листата на партия Българска социалдемокрация.

Ответник е Общинската избирателна комисия (ОИК), представлявана от председателя си Асен Станчев. Има и няколко заинтересувани страни, като представител в съда днес изпрати само една – на заседанието се яви Емил Милушев, общински съветник от ГЕРБ.

Днес съдът изслуша исканията на страните и определи, че за да бъдат удовлетворени те, ще е необходимо изготвянето на експертиза. За целта всеки от участниците в процеса трябва да направи предложение за вещо лице, а на Милена Хинкова бе дадено време да конкретизира исканията си, тъй като те са много общи, според съда. Само представителят на ОИК остави на съда да реши, тъй като той не е правил искане за изготвянето на експертиза.

За следващото заседание страните ще трябва да са готови и със задачите, които ще бъдат поставени на вещите лица. Исканията днес бяха свързани основно с оглед на изборни книжа от различни избирателни секции (СИК), като Бойко Никиофоров дори пожела да се прегледат чувалите от всички СИК на територията на община Русе. Той поиска още по време на работата на вещите лица, които ще бъдат определени по време на следващото заседание, да присъства по един представител на страните.

Делото продължава в четвъртък. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама