Мисията на ЕК у нас ще насърчава инициативността и чувството за отговорност на прокуратурата

17:33, 27 юни 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на правосъдието публикува резюме на техническата помощ, която мисията на Европейската комисия ще предостави на страната ни. По-рано стана ясно, че екипът от евроексперти е вече у нас и е започнал изготвянето на независим анализ на структурния и функционалния модел на прокуратурата.

 

От съобщението става ясно, че краткосрочният резултат от молбата за помощ на нашата страна ще бъде предварителен анализ и конкретни препоръки за прокуратурата и Министерството на правосъдието. Анализът трябва да подпомогне изпълнението на Стратегията за съдебна реформа; на планираната реформа на наказателната политика и на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП); както и на препоръката „да започне независим анализ на прокуратурата с цел насърчаването на по-голяма инициативност и чувство за отговорност чрез по-слабо изразена йерархичност, както и укрепване на отчетността и общественото доверие в прокуратурата като цяло“. Също така анализът трябва да помогне на българските прокурори да подобрят резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност.

 

Помощта към прокуратурата ще се съсредоточи анализа на процедурите за подбор и кариерно развитие, предвидимо и еднакво третиране, система за отчитане на резултатите и за повишаване, стимули и наказания, обучение и възнаграждение. Ще бъде анализирана и ефективността на основните резултати от дейността на прокуратурата като цяло и по-специално във връзка с корупцията и организираната престъпност; както и взаимодействието/обмена на информация на прокуратурата с другите органи на съдебната система както на национално, така и на международно равнище.

 

Към момента се знае, че четиримата прокурори от мисията на ЕК ще се запознаят с шест дела - три посочени от държавното обвинение и три, избрани от тях. Посочени от прокуратурата, са делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който беше осъден на две инстанции на 10 години затвор за присвояването на 5 милиона лева, разследването за корупция в Държавната агенция "Автомобилна администрация" и дело за пране на пари в Пловдив.

 

Евроекспертите са избрали да разгледат т.нар. "дело "Сапард" - за присвояването на близо 7,5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма, което, макар да стартира през 2006 година, още не е приключило, както и делото Гуцанов, заради което България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека. Третото дело, изискано от европейските прокурори е а кражба на фирмата на баща и син Мавродийски, което се следи от немското посолство у нас.

 

След настоящата визита, мисията ще дойде в у нас още четири пъти и ще продължи срещите с различни представители на съдебната власт.Очаква се в края на 2016 г. да бъде изработен окончателен доклад за техническата помощ, от която има нужда България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама