Джон Кери за Брекзит: Евролидерите трябва да приложат решението на британския народ

18:41, 27 юни 16 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Референдумът е част от демократичния процес, това е демокрацията и учажаваме правото на избирателите. Така държавният секретар на САЩ коментира британското „не“ е еврочленство. След срещата си с върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини в Брюксел дипломар номер 1 на САЩ заяви, че Америка иска силен партньор в лицето на Евросъюза и ще направи всичко по силите си, за да бъде облекчен възможно най-много преходният процес по напускането на Великобритания.

"САЩ ще продължат специалните си и силни връзки с Великобритания", добави Кери, който по-късно днес пристига в Лондон.

"Трябва да внимаваме да не изгубим разсъдъка си в този преход, да не тръгваме към отмъщение", призова той. "Интересите и ценностите, които ни обединяват от толкова дълго, не са се променили в деня на референдума. Целта ни да работим за общото благо остава. Трябва да не изпускаме от поглед интересите си", заяви американският държавен секретар.

Кери съобщи, че е чул от първа ръка какви са процедурите по напускането на Великобритания, след като днес е разговарял с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в присъствието на Могерини.

Според Могерини това се трудни времена за всички - за британците, за европейците и за техните партньори. Говорихме за бъдещето, но няма да навлизам в подробности, добави тя. Важно е да държим нашите американски приятели изцяло в течение на процедурите. ЕС е силен, както преди и може да бъде още по-силен занапред, добави тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама