Готвят секира за вероизповеданията у нас

19:55, 27 юни 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
152 са религиите у нас в момента. Някои от тях обаче имат еднакви устави и са регистрирани на един адрес. За това съобщиха пред Topnovini.bg от Дирекция „Вероизповедния“ към МС и депутатът Васил Антонов от БСП, който е един от вносителите на проектозакон, целящ повече контрол и изрядност при регистрацията на нови вероизповедания.

Проектът е внесен в НС още през март. Вносителите му са депутатите Васил Антонов, Филип Попов, Мариана Бояджиева, Георги Търновалийски от левицата.

Той предвижда да е „недопустимо да съществува повече от едно юридическо лице като вероизповедание с идентичен и/или като сбор от верски убеждeния и /или принципи на вече регистрирано такова в регистъра на Софийски градски съд“.

„Не може на един адрес да съществуват от 5 до 7 отделни вероизповедания“, разясни депутатът от БСП Васил Антонов предTopnovini.bg. По думите му в момента съществуват подобни парадокси, като например различни религии да ползват един офис.

Според Антонов е време да се дадат и повече правомощия на Дирекция „Вероизповедания“ и тя да има по-голяма тежест при регистрацията на нови религии. Досегашната практика, например, доведе до парадокса въпреки препоръка за отказ на регистрация на Тракийската църква от дирекцията, то същата успя да се регистрира като нова религия в съда.

Проектозаконът предвижда още глобите за вероизповеданията да стигнат таван от 10 000 лв. при досегашна най-висока финансова санкция в размер на 1000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама