РИМ- Русе организира конференция за образите на градовете в страните по р. Дунав

06:48, 28 юни 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двудневна конференция „Camera Danubiana – образи на градовете в страните по Дунав“ ще се проведе в Русе днес и утре, 28 и 29 юни. Организатор е Регионален исторически музей – Русе.

Събитието се случва по проект „Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството” на Регионален исторически музей – Русе с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух”. Откриването е днес, 28 юни, от 11.00 в зала „Княз Александър I” на музея.

Конференцията за образите на градовете в страните по река Дунав се провежда за първи път. Форумът ще се съсредоточи върху дейността на историци и етнолози, които работят с визуални и наративни материали, изграждащи разкази и истории за градовете по Дунав.

Темите се фокусират върху места на памет, градски празници или исторически събития, съхранени в музеи, в разкази на пътешественици или белетристи, в спомени. С доклади ще се включат специалисти от Русе, Букурещ, София, Тутракан, Шумен, Велико Търново и Варна.

Проф. д-р Кристиян Шустер от Център по тракология на Археологическия институт в Румъния ще разкаже за долната част на региона Арджеш- Дунав през праисторията и времената на гетите, а Богдан Шандрич от Националния институт за наследството ще говори за археологическите места и паметници около гр. Олтеница, област Кълъраш. Сред чуждестранните гости на форума още са и Теодор Игнат, Елена Гаврила, Ралука Попеску и Дан Първулеску от Музея на Букурещ.

Проф. Весна Мариянович, доц. Ирена Бокова, проф. Людмил Христов ще съсредоточат своите изследователски погледи върху употребите на традиционни религиозни практики и „сблъсъка” между професионалисти и изкушени аматьори.

Конференцията ще бъде съпътствана от феминистична разходка, която ще започне от 18.00 часа на 28-и юни от Историческия музей, съобщават още организаторите. В рамкита на конфренцията ще бъдат показани и две изложби. На 29-и юни от 11.00 часа в Екомузей с Аквариум ще бъде открита изложбата „Крайречните гори на България” на природозащитната организация WWF-Бългапия.

От 18.00 часа на 29.06. в зала „Русе” на Регионален исторически музей ще се открие изложбата „Пейзажи от долен Дунав – отсам и отвъд”, представяща гравюри от XVIII и XIXвек. Повече за изложбата ще разкаже председателят на Държавна агенция „Архиви” – София доц. д-р Михаил Груев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама