Българските банки няма да бъдат засегнати от Брекзит, убеден е Орешарски

08:23, 28 юни 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във финансовия сектор ще продължи да има известен хаос като последствие от Брекзит и девалвацията на лирата. Пряка заплаха за българските банки не бива да виждаме, каза бившият премиер Пламен Орешарски в сутрешния блок на бТВ.

Той обаче е категоричен, че ще има преразместване на пластовете и загуба от страна на Лондон като финансов център. От това ще спечели Франкфурт, Амстердам и в някаква степен Париж.

„От девалвацията в средносрочен и дългосрочен план може да се насърчи експорта на Великобритания, но в кратосрочен няма нищо добро за гражданите и за техните спестявания“, отбеляза Орешарски.

По неговите думи, девалвацията на паунда, който е един от първите ефекти на Брекзит, поставя в много неблагоприятни условия българските работници на Острова, тъй като те вече получават много малка реална заплата.

„Европейският съюз (ЕС) ще има проблеми с бюджетирането, си тъй като Англия е голям донор на Съюза – четъртият по големина след Германия, Франция и Италия“, допълни той и изрази страховете си, че ЕС ще трябва да въведе рестрикции по това отношение. Според него 27-те останали членки на Съюза е нераелистично и рисково да довнасят средства в бюджета. Това може да доведе до нова вълна от евроскептицизъм, опасява се Орешарски.

Най-реалистичният вариант, който ще последва за България от излизането на Великобритания от ЕС е при нас да пристигат по-малко евросредства. Другият вариант е да плащаме повече. И двата варианта са зле „Българската икономика в последните години се отвърди като силно зависима от европесйкото финансиране и от фондовете, което също не е добре. Всяко намаляване на фондовете ще доведе до негативи ефекти върху растежа и върху цялостното ни икономическо развитие“, допълни той.

Трябва да се преустанови дълговата политика, която водим, тъй като е неблагонадеждна, защото сме в началния етап на дълговата спирала, отбеляза Орешарски. По неговите думи нашият дълг е много нисък в сравнение с останалите страни от ЕС, но проблемът е, че за кратко време се е увеличил.

„Изникват много неясноти, за които е рано да говорим, тъй като все още не знаем ще излезе ли Великобритания от ЕС, ако излезе, какви условия ще договори с Европейската комисия и Съюза, при какви условия нашите работници ще могат да продължат да работят“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама