Институциите готови за борба с летните пожари в Шуменско

11:19, 28 юни 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Институциите в Шумен са подготвени за борба с пожарите в предстоящата жътвена кампания. Това декларираха представители на общини и различни учреждения по време на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, което се проведе в Областна администрация Шумен.

Срещата бе председателствана от областния управител Донка Иванова, която изрази надежда за едно безпроблемна жътвена кампания.

Началникът на Областната дирекция пожарна безопасност и защита на население Иван Иванов заяви, че предвид дъждовния период, през който растителността е избуяла, последван от суша, се очаква тежка обстановка през лятото. Той допълни, че служителите на пожарната са взели всички превантивни мерки и правят обходи по нивите.

Доста земеделци обаче не спазват разпоредбите за пожарна безопасност, заяви Иванов и добави, че от началото на кампанията вече са регистрирани 14 административни нарушения. Сред тях са липса на пожарогасители по машините,  освен това често стопаните не правят нужното парцелиране и разораване на посевите.

По думите му миналата година е имало едва няколко пожара, като те са били локализирани в рамките на около декар площ.

Началникът на пожарната обърна внимание, че най-често пожарите в земеделските райони се причиняват от недобросъвестни пастири и стопани, които целят да понижат разходите си по прибиране на реколтата.

От докладите на общините стана ясно, че навсякъде има сформирани доброволни отряди за борба с пожарите, които са в готовност да помагат при нужда.

Във Велики Преслав и Нови пазар се очаква финансиране за изграждане на сигнално-оповестителни системи, които да се ползват при опасност.

Представителите на администрациите обявиха, че на местно ниво имат готовност за справяне с полски и горски пожари.

Доклади за предприетите превантивни мерки за спазване правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи представиха и от ЕНЕРГО-ПРО. Дружеството е провело проверка на всички електропроводи, преминаващи през ниви и е забранило планови дейности по тях. При извънредни случай ще се координира с общините и пожарна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама